Divosa/VNG: Onderzoek alle signalen van risico’s op schulden

Divosa en VNG willen een onderzoek naar welke bundeling van signalen goed laat zien welke huishoudens risico lopen op problematische schulden. In dit verband hebben wij ook gereageerd op de internetconsultatie over twee regelingen op het gebied van energielevering aan kleinverbruikers.

Door aanpassing betere vroegsignalering schulden

 

Divosa en VNG zijn voorstander van aanpassing van de Regeling Afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit/gas en de Warmteregeling. Hieronder leggen we de aanpassing uit:

  • Met de huidige regelingen waren energieleveranciers verplicht in de wintermaanden gegevens van mensen bij wie de energie wordt afgesloten, aan de gemeente door te geven, zodat de gemeente ondersteuning kan bieden. Het blijkt dat mensen die in de zomermaanden worden afgesloten, en van wie de gegevens dus niet aan de gemeente doorgegeven hoeven te worden, vaak óók nog in de wintermaanden zijn afgesloten.
  • De aanpassing regelt dat ook in de zomermaanden de gegevens van mensen die worden afgesloten doorgegeven worden aan de gemeente. Daardoor kan de gemeente het hele jaar aan vroegsignalering van schulden werken.

 

Bundeling van signalen

 

Divosa en VNG pleiten ervoor om te onderzoeken welke bundeling van signalen het best aangeeft welke huishoudens risico lopen op problematische schulden. Op deze manier kunnen gemeenten de capaciteit voor vroegsignalering effectief inzetten.

 

Meer informatie

 

Bron: VNG

Gerelateerd nieuws (Credit Expo): “Problematische Schulden in Nederland: een analyse en structurele oplossing voor een maatschappelijk probleem en commercieel dilemma

Deel dit artikel via: Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *